Квартира у подарунок - легко і просто?

Дарування квартири це безоплатна передача квартири від однієї  особи до іншої. здавалося , що тут може бути складного. Але слід зауважити, що  є деякі тонкощі, які потрібно знати. Якщо квартира належить на праві спільної сумісної власностіі чоловіку та дружині (оформлена вона може бути на одного з подружжя, але набувалася у шлюбі шляхом купівлі-продажу), то потрібна згода другого з подружжя, оформлена нотаріально. Крім, того , якщо навіть квартира була придбана до шлюбу, або в дарунок, або успадкована ДАРУВАЛЬНИКОМ, але чоловік чи жінка дарувальника витрачали кошти на ремонт квартири, проводили поліпшення ( наприклад добудували балкон) то теж потрібно отримати згоду другого з подружжя.

Для обдарованого виникає питання по сплаті податку з доходів фізичних осіб.

По 0% ставці оподатковуються діти, батьки, подружжя.

По 5% ставці оподатковуються всі інші громадяни України,

1,5% військовий збір сплачують ті, хто підпадає під сплату податку на доходи

По ставці 15-20% оподатковуються нерезиденти .

Квартира набута шляхом дарування, навіть за час шлюбу , є особистою приватною власністю особи, і у випадку розлучення не підлягає розподілу між подружжям, якщо вони не підписували шлюбного догвору та договору про розподіл майна.   

На сьогоднішній день, якщо квартира була зареєстрована до 01.12.2013 року в БТІ , то перехід права власності та реєстрацію в новому Державному реєстрі про реєстрацію речових прав буде здійснено у нотаріуса.

Відповідальність за те чи були здійснені перепланування в картирі чи ні, несуть ДАРУВАЛЬНИК та ОБДАРОВАНИЙ, про що вказується в договорі .

Якщо в квартирі прописані малолітні або неповнолітні, чи ОБДАРОВАНИЙ Є малолітнім і неповнолітнім, то  в обох випадках потрібна  згода органу опіки і піклування ( за місцем реєстрації дитини)